Област София // Община Ст. община


Аз съм ЗА: АЗ СЪМ ЗА ПО СРОГ КОНТРОЛ НА БАНДЕРОЛИТЕ И ЗА НА ЗАКОНА "LAFKA"

Когато някой заклет пушач, го попитат: “Защо пушиш, пушенето е вредно”, често се получават отговорите: “АКО НЕ СЪМ АЗ КОЙ ЩЕ СПОНСОРИРА ЦИГАРЕНАТА ФАБРИКА”, “АКО НЕ СЪМ АЗ КОЙ ЩЕ ПЛАЩА АКЦИЗ” (заради данъците които се съдържат в бандерола на цигарите) …
Истината, обаче не е точно такава.
В напредналото време на технологии, бандеролите които са низко защитени са лесно фалшивицируеми.
Когато, обаче видиш момче произход да лепи бандероли на цигари без бандероли в градския транспорт, това вече прелива чашата. Естествено това момче, го прави от недоимък, както и търговците по пазарите. Но дали те (момчето и хората по пазарите) не са изкувствено създадени за да отклоняват вниманието. В тичането на дълги разстояния има един термин - “заек” (това е човек, който тича прекалено бързо за да подлъже останалите бегачи, и да измори подвелите се, и след известно време се отказва).
Всеки един пушач, трябва да се замисли, не само за своето здраве, когато пуши, но и за здравето на държавата си. Дали, щом момчето от, може да си позволи да лепи бандероли в градския транспорт, огромната цигарена индустрия да не може?! Дали, когато някой забранява цигарите с мотива: “за да има здрава нация”, е имал в предвид вредата за здравето, или “нация, разумна и плащаща по малко към някой” - няма значение, важно е да има забрана. Всеки сам да направи своя избор, избор освен за здравето, и граждански.
в. Капитал: "В България обаче се готви нещо повече - пълна забрана за продажбата на цигари в хипермаркетите, магазините, ресторантите и бензиностанциите. Ако проектът бъде приет, тютюневи изделия ще могат да се купят от ограничен брой специализирани обекти, посочени след конкурс. Търговците пък ще трябва да отговарят на множество изисквания за чисто кредитно, съдебно и данъчно минало. Мотивите за готвената промяна бяха артикулирани от председателя на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев (ДПС). "Европейска практика е тютюневите изделия да се продават на точно определени места, каза Цонев. А идеята на законодателството е да се бори с контрабандата на цигари."

Промяната, която всъщност преоформя облика на цял един сектор в търговията, е записана в преходните и заключителните разпоредби на проект за корекции в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), с които се правят изменения и в Закона за акцизите и данъчните складове. И всъщност е дотолкова очевидно лобистка, че учудващо как не е брандирана с надпис Lafka - марката на павилионите за цигари и вестници на "Булгартабак" ".

Това създава предпоставка за виртуализиране на бандеролите. Тоест този който продава цигарите, той да ги произвежда и при това да няма посредник. А при леснофалшивицируемите бандероли, и недостатъчен контрол, да се създаде предпоставка за печатане на такива и ощетяване на държавата с огромни суми.


Ако си ЗА - Гласувай!

0 гласа ЗА до момента

    • В ТЕМАТА ИМА ГРЕШКА, И МОЛЯ ДА СЕ ИЗТРИЕ.
      ТО Е ЯСНО, ЧЕ СМЕ ПРОТИВ ЗАКОНА ЛАФКА

    • Категорично против закона Лафка. От темата разбирам, че ГЕРБ е за закона Лафка.


* задължителни полета

1+8 =