Област София // Община Ст. община


Аз съм ЗА: Полицейско ''насилие?!

МВР категорично отрече обвиненията за полицейско насилие над младежи в районното управление в Ботевград, които да са бити с електрошокова палка,

защото били заподозрени в изписване на свастики, обидни и расистки надписи в пощата в Скравена.

Случаят бе огласен във вторник от БСП като пореден случай на упражнено полицейско насилие, с което по престъпен начин се изтръгват признания.

Основен източник на обвиненията към полицията става 18-годишният Петер Иванов и семейството му. Младежът е бил един от задържаните за надписи със спрей “Умрете селяни”, “Смърт” и нацистки кръстове по пощата в Скравена и още няколко сгради. Вътрешният министър Цветан Цветанов показа и снимки на изписаните обидни надписи по няколко сгради в Скравена, както и на входната табела на селото.

Момчето си е извадило и медицинско за нанесен побой, с което да докаже насилие от страна на униформените с електрошокова палка.

“Такъв уред в Областна дирекция на МВР-София няма на въоръжение. Никъде, в нито едно районно управление или в областната дирекция не са притежавали електрошокови палки”,

заяви категорично шефът на ОДМВР-София Николай Николов. Той уточни, че проверката е приключила снощи и е констатирано, че полицейско насилие не е осъществявано.

За сметка на това, от МВР дадоха доста съмнителен профил на въпросния Петер, който бил футболен хулиган.

Свидетели обяснили, че са видяли бащата на Петер, който е споделил пред тях, че синът му е направил рисунки и се чуди откъде ще вземе пари, за да възстанови щетите. Бащата споделил, че е и уплашен, синът му да не влезе в затвора, защото вече е осъден на пробация за футболно хулиганство.

“Няма осъдителна присъда пробация, а на 21 октомври 2010 г. след футболна среща в София,

Петер е задържан в Първо районно управление и е доказано, че е мятал бутилки и камъни по преминаващи автомобили и автобуси,

за което Софийският районенен съд му е наложил наказание – задържане 7 денонощия в поделения на МВР и 2 години забрана да посещава спортни мероприятия”, уточни шефът на Областната полиция в София.

По думите му, Петер и другото момче Петър са си признали за рисунките, но след това решили да се оплачат от полицейско насилие. Имало и още едно задържано момче – Здравко, което обаче нямало оплаквания от полицейско насилие.

За вандалския акт в Сравена, Петер и Петър се уговорили във Фейсбук.

“Като видях снощи по телевизията Петер да съжалява, че няма да може да постъпи в МВР, той отдавна се е самолишил от това право, след като е направил тази хулиганска проява”,

каза още Николов. Според него действията им са защитна реакция, защото мислели, че като се жалват от полицейско насилие ще спрат разследването.

От МВР имат сериозни съмнения и за медицинското на Петер, което си е извадил от "Александровска" болница. С него според полицията се удостоверявало, че "имал някакви червени петънца". От МВР се консултирали с друг съдебен медик, който им дал основание да оспорят това заключение.

"Той действително е посетил болница, но след направена консултация със съдебен медик от наша страна, той каза, че доста коментари могат да се направят по съдебно-медицинското свидетелство.

Тъй като се е освидетелствал на другия ден, през нощта или сутринта е можел сам да си причини тези петънца.

Ще направим допълнителна проверка по издаването на това медицинско удостоверение", допълни Николов.

От своя страна, главният секретар на МВР Калин Георгиев каза, че МВР проверява обстойно всеки сигнал за полицейско насилие, но изтъкна и другата страна, когато полицаите стават жертва на насилие. Георгиев каза, че от 2010 г. насам двама полицаи са били убити и имало 142 случая на пострадали униформени.

Източник: BNEWS


Ако си ЗА - Гласувай!

1 гласа ЗА до момента

    • Отвратително грозна манипулация! Засрамете се... Снимката няма нищо общо с публикацията... Случаят е от 2012 г. и тогавашният министър Цветан Цветанов уволни полицая, който беше превишил правата си.

      http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1266544

    • Уважаема, г-жо/це която-и-да-сте-там,
      аз НЕ правя "грозни манипулации"! Ако бяхте грамотна щяхте да видите, че думичката "насилие", умишлено е сложена в кавички, което по правилата на бълг. език автоматично променя или поне поставя под съмнение истинността на нейното значение. Т. е., понеже видимо схващате трудно, аз опровергавам твърдението, че в дадения случай е имало полицейкско насилие, а илюстрацията е на човек, който действително е пострадал от такова, вероятно от нечии "милиционерски", а не полицейски палки. Още повече уважаема, че аз съм редови член на МГЕРБ-София и добре познавам партията си. Затова нямам, нужда от вашите разяснения по работата на г-н Цветанов, като министър на вътрешните работи. Запознат съм добре с всички инициативи и дейности на партията, подкрепям ги и затова и съм един от първите й членове. А подобни "тролове", като Вас няма да спрат, нито да попречат на каузата на ГЕРБ колкото и пари да получавате от някои "политици" за да спамите интернет-пространството с малоумните си (дори не мога да ги нареча коментари)... включвания.


* задължителни полета

1+6 =