Област Бургас


 • # ГЕРБ-Малко Търново почисти и паметната плоча на революционера Лефтер Мечев Дата: 17.08.2011

  Като продължение на инициативата да издирва, почиства и поднася цветя пред забравени и занемарени паметни знаци, свързани с Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г., членове на Общинското ръководство на ГЕРБ-Малко Търново и Младежки ГЕРБ почистиха паметника, поставен пред къщата на местния революционен деец Лефтер Мечев. В неговия дом Гоце Делчев, придружен от своите близки съратници Стоян Лазов и Лазар Маджаров, е провел срещи с градското ръководство на вътрешната Македоно-Одринска революционна организация при посещението си в Малко Търново през 1900 г., като част от обиколката му в Одринско.

  Намиращ се в изоставен частен имот, каменния монумент беше потънал в бурени и смет. Достъпа до него беше ограничен от телена мрежа. Районът около паметника беше почистен, поднесени бяха цветя, телената мрежа преместена, за да имат гражданите достъп до монумента.

  „ГЕРБ - Малко Търново ще продължи грижите за поддържане в достоен вид на всички паметни знаци, свързани с борбите за национално освобождение на нашия край”, коментира общинският ръководител на партията Стефан Златаров.

  „В навечерието на тържествата на Петрова нива в селата от общината ще поднесем цветя пред паметните плочи на участниците в смъртните дружини на ВМОРО”, съобщи общинския съветник от ГЕРБ - Малко Търново Стоян Караджов.

  Всички новини