Област Кюстендил


 • # ГЕРБ обещават еднократна лихвена амнистия, запазване на плоския данък, вдигане на майчинските от mediapool Дата: 28.03.2013

  "Имаме воля" е мотото, с което ГЕРБ тръгва на предстоящите предсрочни избори, предизвикани от преждевременната оставка на кабинета през февруари. Партията освен това твърди, че е достатъчно силна, за да признае "грешки", които всъщност не отчита като такива, а се гордее с всичко постигнато.

  ГЕРБ представиха в сряда акценти от предизборната си програма "България във вярната посока" и дадоха заявка за втори управленски мандат отново с премиер Бойко Борисов, който обаче отсъстваше от пресконференцията.

  Индиректно ГЕРБ признават като грешка отказа си да вдигнат майчинските и обещават да направят това, също така да дадат еднократна лихвена амнистия, както и стимули за малкия и средния бизнес, включително такива, за които многократно настояваше Синята коалиция в досегашния парламент.

  Еднократна лихвена амнистия

  Програмата на ГЕРБ, писана от Делян Добрев, Ивайло Московски, Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Цветан Цветанов, Владислав Горанов и Елен Герджиков, предвижда еднократна амнистия за бизнеса за лихвите, натрупани от неплатени осигуровки и данъци до края на 2012 г. Обяснено бе, предложението е в подкрепа на малките и средните предприятия.

  Идеята е за два месеца да се даде възможност на фирмите да платят главниците на задълженията си без лихвите.

  "Акцентът във връзка с лихвената амнистия е кризата. Нашето намерение е да го направим еднократно, само заради кризата. Има много хора, които искат да правят нормален бизнес, но натрупаха задължения заради кризата. Даваме възможност на тези, които имат желание, да си внесат данъците, осигурителните вноски, дължими към централното правителство. Ще се отвори този прозорец за 2 месеца. Който иска и може да погаси главницата, като му отпадне задължението за плащането на формираната дотогава лихва. Това има смисъл да се прави за задължения назад”, обясни заместник-министърът на финансите Владислав Горанов.

  През втората година на мандата майчинството да се върже отново с минималната работна заплата, обещават ГЕРБ. Освен това – "възстановяване на швейцарското правило при осъвременяване на пенсиите, при отчитане ръста на икономиката и нивото на заетостта".

  Запазване на валутния борд и плоския данък

  "Гарантираме запазването на валутния борд до влизане на страната в еврозоната, стремеж към балансиран бюджет. Ние сме за запазването на 10 процента плосък данък. Това е добра мярка за работещите, за бизнеса”, каза Томислав Дончев.

  Ако ГЕРБ спечелят изборите, държавата ще връща ДДС на изрядните фирми до 7 дни.

  Съкращаване на разходите в енергетиката поне с 10%

  Един от първите приоритети в програмата е "енергийна независимост и сигурност". ГЕРБ обещават съкращаване на разходите в енергетиката с минимум 10% и реформа в държавните енергийни дружества; недопускане на неефективни енергийни проекти с държавно участие; довършване на всички газови връзки и участие в проектите "Южен поток" и "Набуко – запад"; предоставяне на 50% безвъзмездни средства за саниране; прозрачност и участие на гражданите в КЗК, КЗП, ДКЕВР и т.н.


  Цялата информация за всички сключени в държавата договори ще се публикува в интернет, а всички институции ще имат граждански борд, както настояваха протестиращите.

  Редуциране на административните срокове

  "Всички административни срокове могат да бъдат редуцирани поне наполовина. Всички регулативни режими, регистрационни, могат да бъдат намалени”, каза бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев, който бе основният говорител при представянето на програмата. Сходни предложения на Синята коалиция преди две години бяха отхвърлени от мнозинството на ГЕРБ в парламента.

  Предвидено е администрацията да връща обратно пари, ако не е спазила срока за предоставяне на дадена услуга.

  Ако изпълним всичко заложено, можем да осигурим не по-малко от 5 милиарда лева годишно чуждестранни инвестиции в реалното производство. Ще осигурим подкрепа поне за 12 000 нови предприятия в сферата на производството, иновациите и услугите”, продължи да рисува светла картина Дончев.

  "Електронното управление едва ли е панацея, но със сигурност е мярка за по-добра достъпност, ефективна борба с корупцията и прозрачност. Имаме амбицията в първите 2 години от мандата то да е факт", каза Томислав Дончев.

  Съществуващата идея в началото на мандата на ГЕРБ за отделно Министерство на енергетиката ще се реализира при следващ управленски мандат, когато то ще бъде обособено от Министерството на икономиката и туризма, а целта е "да се обърне по-голямо внимание на икономиката и малките и средните предприятия".

  Малките и средните предприятия ще получат 3 млрд. лева до 2020 г., също толкова ще получат и всички български градове за строителство и ремонт на детски градини, училища, болници, музеи, опери и т.н.

  "Освен всички форми на субсидирана заетост, може да бъде направено още – въвеждане на минимално почасово заплащане, стимули за работодатели, които наемат лица до 29 години. Можем да осигурим временна заетост на около 50 000 млади души”, каза още Томислав Дончев.

  Приоритет е създаването на нарочна оперативна програма за наука, научни иновации и образование.

  Има две морални основания за вземане на заем от държавата - едното е образованието, а второто - инфраструктурата, каза още Томислав Дончев.

  Земеделието е един от секторите, където може да се осигури допълнителна заетост, допълни още той.

  Шосейни, жп и дигитални и всякакви други магистрали

  "Ще завършим "Струма”, ще продължим "Хемус”, ще разширим Коридор номер 4, жп-връзката между София и Бургас. Имаме амбицията да инвестираме върху дигиталните магистрали”, добави Дончев.

  Той продължи с намеренията на партията: край на водния режим в 20 населени места, по-голяма прозрачност и гражданско участие в управлението.

  "Достатъчно силни" да признаят грешките, които обаче са верни

  Достатъчно силни сме да си признаем, че не бяхме съвършени и допуснахме грешки, каза Томислав Дончев, който като министър предпочиташе да афишира повече експертната си страна, отколкото политическата.

  "Само силният може да признава грешките си. Ръстът на икономиката беше по-нисък, отколкото гражданите искаха. Доходите на мнозина граждани бяха по-ниски. Допуснахме и кадрови грешки. Дали това е дефект на младостта – е друг въпрос. Доказахме, че можем да носим отговорност. Платихме не само собствената си сметка, но и сметката на другите”, добави Дончев.

  В самата програма се посочва, че "грешките" са следствие от "усилията
   страната ни да стане пример за финансова стабилност". "Не постигнахме желания растеж в икономиката. Доходите не следваха очакванията на хората. Направихме кадрови грешки, но показахме воля за бързо решаване на проблемите. Можехме да постигнем повече за малкия и среден бизнес, дори на фона на подписаните финансово необезпечени договори", гласи текстът в документа, посочващ "грешките".

  "Ще предложим пътя на истината и пътя на разума. Няма да участваме в предизборното надмятане", каза Томислав Дончев. И обяви, че партията му се гордее с всичко, което е постигнала до момента.

  След като също се съгласи, че са допуснати грешки, но не и в най-важните области, както и че имало и кадрови провали, Цветанов бе принуден да признае, че такъв провал е и земеделският министър Мирослав Найденов, който се ползваше с безрезервната подкрепа на Бойко Борисов.

  Цветанов обясни също, че с повдигнатото преди ден прокурорско обвинение срещу Мирослав Найденов, ГЕРБ доказали, че няма политически чадър над никого, включително и над министрите им. От думите му обаче така и не стана ясно как изказването му се покрива с реалните факти, че делото срещу Найденов близо 4 години е било без движение в прокуратурата, докато кабинетът "Борисов" бе на власт.

  Борисов и Цветанов водят по две листи

  Лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов ще води две листи, аз ще водя две листи, съобщи Цветанов на въпрос как се подреждат листите на партията за изборите.

  В момента продължават срещите с областните структури, с общинските ръководители, кметовете на съответния избирателен район. Днес и утре ще приключим окончателно с тях и до неделя ще представим на лидера (Борисов) целия доклад, за да можем да представим водачите на многомандатните избирателни райони”, посочи Цветанов.

  По думите му - за някои от бившите министри като Делян Добрев, Ивайло Московски, Лиляна Павлова, Томислав Дончев, за зам.-министър Владислав Горанов, Елен Герджиков също се обмисля да са водачи на листи.

  "Няма да направя отстъпление от района, в който съм избран мажоритарно и е почти сигурно, че ще съм водач на листата във Велико Търново”, каза още Цветан Цветанов.

  "Знам кой е бъдещият премиер, ако ГЕРБ спечелят", коментира още той, визирайки отсъстващия Бойко Борисов.

  "Кампанията има два крака"

  "Кампанията има два крака. Единият са нашите кандидати, хората, които по региони са доказали своите професионални и морални качества. Другият е политическата програма, платформата, която съдържа конкретни идеи за развитието на България”, разясни председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков, който отговаря за маркетинга на кампанията. По думите му "същността на кампанията ще бъде в многобройни срещи". "Кампанията е обърната основно към хората, а не към опонентите. Тя е позитивна. Няма да се занимава с това да дискредитираме нашите политически опоненти", посочи Елен Герджиков.

  С мотото "Имаме воля" ГЕРБ изпраща послание, че знае какво трябва да се направи и има воля да го постигне, обобщи той.

  Всички новини