Област В. Търново


 • ГЕРБ печели убедително в област Велико Търново Дата: 02.11.2011

  Подкрепата към ПП ГЕРБ в цялата Великотърновска област се е увеличила, показват резултатите след местните избори. Това отчете на пресконференция депутатът и областен лидер на партията Христо Христов. „Според резултатите от вота ние сме отлични защото само в нашата област и в област Варна ГЕРБ вече има свои кметове в 50% от общините. Пет от десетте търновски общини ще се управляват от кмет на ГЕРБ, както и 6 от 12-те във Варненска област”, каза Христов. За сравнение той припомни, че след изборите през 2007 г. ГЕРБ спечели едва две кметски места в търновския регион – в Лясковец и в Горна Оряховица. 

  Сега вече ГЕРБ има свои кметове в областния център Велико Търново, в който на втори тур Даниел  Панов спечели 51,81% подкрепа. В община Горна Оряховица  кандидатът Добромир Добрев получи 51.53,% доверие, в община Стражица инж. Детелина Борисова е подкрепена на втори тур от 51.39% избиратели, в Елена инж. Дилян Млъзев спечели с  52.08,%. Гордостта на ГЕРБ във Великотърновска област безспорно е община Лясковец, където досегашният кмет от ГЕРБ д-р Ивелина Гецова още на първи тур спечели убедително с 52.86,% подкрепа, каза на пресконференцията Христо Христов. Заедно с него бяха петимата новоизбрани кметове на ГЕРБ, а също колегата му в парламента и лидер на партията в старата столица Евгени Стоев, както и председателите на общинските структури в Лясковец и Елена – д-р Людмил Гецов и Валентин Гуцов.

  Увеличава се и броят на общинските съветници на ГЕРБ във всичките десет общини, показва анализа на областния координатор. Досега общият брой на представителите в местните парламенти за област Велико Търново беше 48, а след местния вот на 23 октомври  общинските  съветници на ГЕРБ за областта са 67. Безспорно постижение е и фактът, че партията вече има свои представители в абсолютно всички общински съвети в десетте общини. Направен е пробив в Сухиндол и в Златарица, където по-рано ГЕРБ не присъстваше в местните парламенти. Общинските съветници се разпределят така: В. Търново- 13, Г. Оряховица- 11, Лясковец и Елена по 9, Свищов- 6, П. Тръмбеш и Павликени по пет, Стражица – 4, Сухиндол – 3 и Златарица – 2.

  На пресконференцията Христо Христов подчерта, че Лясковец и Елена показаха максимални резултати, тъй като в тези две общини ГЕРБ има пъллно мнозинство в общинския съвет- по 9 съветника от общо 17. ГЕРБ вече има избрани кметове в 18 села в областта, където се проведоха преки избори.

  Евгени Стоев поясни пред журналистите, че според  данни на НЦИОМ, на втория тур на изборите за кмет на Велико Търново за Даниел Панов са гласували симпатизанти и дори членове на други политически формации. 5 %, от членовете на БСП са гласували за Панов, 30 % от симпатизантите на “Новото време” също са дали гласа си за него. 37 % от тези, които са се определили като част от ОДС и 75 на сто от симпатизантите на ВМРО и “Атака” също са пуснали бюлетина за кандидата на ГЕРБ. 100 % от “Синята коалиция”, 45 % от гласувалите за РЗС и “Граждани за Велико Търново” също са дали вота си за Панов, както и 27 % от гласувалите на първия тур за “Българската левица”.

  Всички новини