Област Добрич


  • Детелина Николова: Осигурили сме 70 милиона лева безвъзмездно европейско финансиране, чакаме одобрението на на проекти за още 157 милиона лева Дата: 20.10.2011

    Кандидатствали сме по всички обявени мярки на оперативните програми на европейските фондове,  за да привлечем средства в нашата община, заяви  кандидатът на ГЕРБ за кмет на Добрич Детелина Николова при срещата си със служители на Областно пътно управление и „Пътно строителство”.

     За две години сме инвестирали 52 милиона лева европейски средства. 17,5 милиона лева са осигурени по пет проекта, които вече са одобрени и предстои да реализираме: ремонтирането на три улици в индустриалната зона по трансграничен проект с Румъния, реконструкция на 8 км от дерето на река Добричка, реновирането на пет туристически обекта в централната градска част, създаване на нови атракции в Центъра за защита на природата и животните, изработване на актуални планове в три зони - широк център, кварталите „Балик” и „Строител” и зона „Запад”.

    Очакваме одобрение и безвъзмездно финансиране за два мащабни проекта - 112 милиона лева за водния цикъл на Добрич и 45 милиона лева за изграждане на депото за битови отпадъци край село Стожер, каза Николова. В отговор на въпрос за възможностите за спорт на децата кандидатът на ГЕРБ за кмет на Добрич коментира, че финансово съдействие от Общината получават 57 спортни клуба. Над 3 милиона лева са средствата, предоставени за спорта за две години. Около 2,5 милиона лева са необходимите средства за комплекс „Русалка”, който е отдаден на концесия. Концесионерът обаче все още не е направил предвидените инвестиции. Работи се и по изграждането на веломрежа. До дни ще бъде маркирана новоизградената велоалея - 600 метра, която започва от центъра - до „Стара къща”.  Ще се осъществи връзка към парка, по ул. „Батовска” до Центъра за защита на природата и животните. Разработен е проект и за велоалея до Кобаклъка, ще се търси безвъзмездно финансиране, каза Николова.

    Всички новини